‘Kans op diefstal atoomwapen groot’

 

‘Kans op diefstal atoomwapen groot’

27-09-2007

 

(Novum/AP) – De kans dat terroristen een atoomwapen stelen is nog steeds groot. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van het project Managing the Atom van Harvard University. Terroristen zijn volgens het rapport actief op zoek naar atoomwapens en onderdelen.

In Rusland is vooruitgang geboekt bij de bescherming van nucleair materiaal, maar in andere delen van de wereld zitten in de beveiliging van nucleair materiaal grote gaten. Het rapport merkt op dat de Verenigde Staten noch het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) een lijst hebben van de faciliteiten die het slechtst beveiligd zijn.

De risico’s zijn het grootst in Rusland, Pakistan en een aantal andere landen waarin zich meer dan 140 onderzoeksreactors bevinden, die vaak minimaal zijn beveiligd. Hoewel Pakistan over relatief weinig atoommateriaal beschikt, dat bovendien naar verluidt goed wordt bewaakt, vormen de gewapende groeperingen in het land toch een groot gevaar, stelt het rapport. Bovendien hebben deskundigen in Pakistan zich in het verleden bereid verklaard relevante technologie te verkopen.

Ook de grootschalige transporten van plutonium in landen als India en China zijn vol risico. Er moet dringend actie worden ondernomen om de atoomvoorraden overal ter wereld beter te beveiligen, stelt het rapport.

 

 
Advertisements
This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s