Radioaktivni materijali na velikoj ceni – Na sajtu IAEA navodi se da je organizovani kriminal, kao servis medunarodnog terorizma, razvio novu granu trgovine nuklearnim materijalima

 

Radioaktivni materijali na velikoj ceni – Na sajtu IAEA navodi se da je organizovani kriminal, kao servis medunarodnog terorizma, razvio novu granu trgovine nuklearnim materijalima

Beograd, 25. septembra (Politika) — Mesec dana pre incidenta na beogradskoj zeleznickoj stanici kada je nestao paket sa hipuranom, izotopom joda 131, radioaktivne materije koja se koristi u medicini za dijagnostiku, putem servisa Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) distribuiran je clanak pod nazivom "Prljavi poslovi na Balkanu", a cija tema je bila da skrene paznju javnosti na sve vecu pojavu sverca radioaktivnih materija na ovim prostorima. Paket kome se od 11. septembra gubi svaki trag bio je namenjen Institutu "Cigota" u Uzicu i Institutu u Lazarevcu, a transportovan je iz beogradskog Instituta "Vinca" i do danas nije pronaden.

Na srecu, izotop joda 131, ne spada u materijale sa velikim radioaktivnim zracenjem, kao i u elemente koji mogu da se iskoriste u teroristicke svrhe, odnosno, za kreiranje "prljavih bombi".

U izvestaju na sajtu IAEA navodi se da je organizovani kriminal, kao servis medunarodnog terorizma, razvio novu granu trgovine nuklearnim materijalima koristeci dobro utabane krijumcarske kanale na Balkanu. Izvestaj je, kako se navodi, uraden na osnovu podataka do kojih su dosle ruski, srpski i americki izvori, koji posebno ukazuju na pojacanu aktivnost islamskih ekstremista na ovom polju ilegalne trgovine. Prema podacima do kojih su dosli srpski i ruski organi, nedavno je u Bosni odrzana tajna konferencija ucesnika u ovom krijumcarskom lancu, jer, kako se veruje, u Bosni vec postoji teroristicka celija zaduzena za sverc nuklearnog materijala, dok je, prema istim izvorima, u Moldaviji formirana nova baza za efikasniji obavljanje ovog kriminalnog posla.

Analizirajuci 14 slucajeva krade znacajnijih kolicina plutonijuma ili uranijuma za potrebe municije u bivsem Sovjetskom Savezu, Skot Peris iz monterejskog Instituta medunarodnih studija, utvrdio je umesanost i ucesce u ovim poslovima clanova grupa organizovanog kriminala sa Bliskog Istoka i iz Azije. On u svojoj analizi zakljucuje da krijumcari koriste poznatu "juznu" ilegalnu rutu kroz centralnu Aziju, preko Kavkaza, do Balkana i onda dalje, vec prema potrebama i interesovanju potencijalnih kupaca.

Sa njegovim misljenjem u potpunosti se slaze i Vladimir Orlov, iz moskovskog Centra za politicke studije, koji je nedavno skrenuo paznju na neuspeo pokusaj ruske mafije da dode do nuklearnog oruzja za masovno unistenje, koje bi se naslo u ponudi na tajnom trzistu ilegalnog naoruzanja. Procena je da u Rusiji, Kazahstanu, Belorusiji, Ukrajini i Uzbekistanu postoji 1.350 metrickih tona plutonijuma i visoko obogacenog uranijuma, dovoljnog za blizu 40.000 komada nuklearnog naoruzanja, odnosno koje moze da se iskoristi kao dodatak za proizvodnju tzv. "prljavih bombi".

Nekoliko ruskih kompanija, koje se nalaze pod kontrolom kriminalaca, i bave se transportom, prema misljenju Fila Vilijamsa i Pola Vusnera, iz ridzvejskog Centra za medunarodne bezbednosne studije, ucestvuju u nuklearnom svercu, kroz istocnu Evropu i preko Balkana zahvaljujuci njihovoj povezanosti sa podzemljem i posedovanju dozvole za legalan izvoz, odnosno mogucnoscu da podmite zvanicnike i sakriju nedozvoljene isporuke. M. R. Pavlovic

 

Advertisements
This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s