IAEA: Iran nastavlja sa nuklearnim programom

 

IAEA: Iran nastavlja sa nuklearnim programom
Sreda, 15. novembar 2006. 15:26

Iran nastavlja sa svojim nuklearnim programom i pored pretnji sankcijama, tvrdi Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u najnovijem izveštaju.

Ova institucija UN žali se da Teheran sprečava kontrolu od strane inspektora IAEA.

U protekla tri meseca Iran nije ništa učinio kako bi otklonio sumnje medjunarodne zajednice u njegov raniji tajni nuklearni program, podvlači IAEA, uz napomenu da ukoliko se Teheran ne bude kooperativnije ponašao ova agencija neće moći da potvrdi da se radi o mirnodopskim aktivnostima.

Prema tom izveštaju je u centrifugama u postrojenju Natans od sredine avgusta do početka novembra proizvedena manja količina slabo obogaćenog uranijuma.
IAEA je pronašao i tragove plutonijuma i obogaćenog uranijuma, za šta Teheran nema obrazloženje.

Iran je pozvan da objasni poreklo nuklearnih materijala, i prema krugovima pri UN, Teheran tvrdi da se radi o nusproizvodima u civilnom korišćenju atomske energije.

Medjutim uranijum je obogaćen više nego što je to potrebno za dobijanje električne energije, ali je vrednost ispod one koja je potrebna za pravljenje nuklearnog naoružanja.

Prema izveštaju IAEA, koji je sastavio generalni direktor ove agencije Mohamed el Baradej, i o kojem će iduće nedelje raspravljati Savet guvernera IAEA, Iran blokira inspekcije.

Izveštaj potvrdjuje da iranski tehničari u Natansu, iako u malim količinima, nastavljaju sa aktivnostima bogaćenja uranijuma, prenose agencije.

Ahmadinežad: Zapad nas neće zaustaviti

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je u sredu da će njegova zemlja nastaviti sa nuklearnim programom "sve do kraja" i da je u tome neće zaustaviti zapadne zemlje.

"Iranska nacija brani svoja nuklearna prava i ići će sve do kraja", istakao je Ahmadinežad na mitingu u zapadnom Iranu, prenosi Rojters.

Iranski predsednik je ukazao da je vreme na strani Irana i da svakim danom "Zapad mora da odstupi jedan korak" i prizna pravo Iranu, koji svakog dana ide ka pobedi.

"Uz Božiju milost, održaćemo veliku nuklearnu proslavu pre kraja ove godine, u celom Iranu", najavio je Ahmadinežad. Iranska godina završava se u martu 2007. godine.

Iran je suočen sa nametanjem sankcija Ujedinjenih nacija jer nije ispunio zahtev o prestanku obogaćivanja uranijuma. Teheran tvrdi da je njihov sporni nuklearni program isključivo namenjen u mirnodopske svrhe.

Advertisements
This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s