SRBI POSLALI AMERE NA MESEC = prosledio SAVA VIDANOVIC

  

 

 

 

 

 

        

 

 

===========================================

==================

===

 

SRBI POSLALI AMERE NA MESEC

 

SAVA VIDANOVIC

 

 

IZ ARHIVE SAVA VIDANOVICA

https://share.acrobat.com/adc/document.do?docid=f34e10b4-55ec-45c6-9fce-c7067401c082

 

Ceo njegov zivot u dijaspori posvecen je drustvenom zivotu. Vise puta biran za predsednika Kanadsko-Jugoslovenskog Udruzenja. Clan je i Srpsko Kanadskog Udruzenja. Osnovao je Radio Montreal i etnicki TV program , ciji je urednik bio 12 godina. Bez pomoci sa strane, vlastitim finansiskim sredstvima i napornim radom obavestavao je svet i srpsku zajednicu o aktuelnim politickim dogadjanjima u zemlji. Neustrasivo se borio protiv zapadne mediske fabrikacije dogadjanja u zemlji i satanizaciji Srba.

 

 

From: vidanco32@look.ca
Subject: prilozi
Date: Fri, 24 Jul 2009 12:40:14 -0400

SRBI POSLALI AMERE NA MESEC

 

Kada su Nil Armstrong, Majkl Kolinsi Edvin Oldrin poleteli ka Mesecu 20. jula 1969. godine bio je to događaj veka. U šumadiji je prvi korak čoveka "po mesečini" izazvao veliku dilemu. Ima li boga gore – pitali su se srpski seljaci. I shvatili da ima i čoveka i Boga. 

Navršilo se 40 godina od čovekovog leta na Mesec. 

Imena astronatua Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkla Kolinsa upisana su zlatnim slovima u istoriju čovečanstva. Malo se, međutim zna da su u konstrukciji i dizajnu svemirskog programa Apolo 11 i broda Saturn učestvovala i osmorica stručnjaka srpskog porekla. Milojko Majk Vučelić je bio projekt menadžer, a od 1966. do 1978. jedan od direktora čitavog programa Apolo. Zato ga je predsednik Lindon Džonson i odlikovao Medaljom slobode – otkriva nam Dejvid Vujić iz Vašingtona, koji je pre četiri decenije bio zvanični portparol NASA i programa Apolo 11.

Taj program je rađen na inicijativu predsednika Džona Kenedija od 1963. do 1969. godine. Naime, dva meseca posle prvog leta u svemir sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina i samo dvadeset dana nakon uzletanja prvog američkog astronauta Alana Šeparda, američki predsednik Džon Kenedi se 25. maj 1961. godine na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa obavezao da će do kraja decenije Amerikanci leteti na Mesec. Potrošio je dva programa Apolo, dok treći Apolo 11 nije odvezao ljude na Mesec.

Šest i po sati posle sletanja, u direktnom TV prenosu koji je posmatralo oko 600 miliona ljudi na Zemlji, na Mesečevu površinu, u more tišine, iz broda je zakoračio Nil Armstrong uz dugo pripremanu rečenicu "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo!" 

Bio je to, međutim, i ogroman iskorak za srpske naučnike i inžinjere, koji su u NASI radili na programu Apolo 11. A koje nam predstavlja Dejvid Vujić portparol NASA:

– U programu Apolo 11 direktno su bili uključeni Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i ja – kaže Dejvid Vujić, danas penzionisani biznismen.

Vujić je rođen u Pensilvaniji 1935. godine. Diplomirao je u Midlandu tehničke nauke, magistrirao je u Vašingtonu, gde se zaposlio u NASA. Bio je predstavnik avionske kompanije "Panam" i vlasnik konsturktorske firme "Dsaund". Dejvid Vujič je veliki brat srpske masonske lože u SAD i vrlo uticajan čovek u Vašingtonu danas.

OSAM HEROJA

Prema njegovom kazivanju glavni projektant vasionskog broda Milojko Majk Vučelić je rođen u Garešnici 1930. godine. Prvih sedam razreda gimnazije završio je u Bjelovaru. U SAD odlazi 1956. gde diplomira na elektro-tehničkim fakultetima i ističe se kao vrhunski stručnjak u kontroli leta i spašavanju svemirskih brodova. 

– Pored "Apola 11" Vučelić je radio i na brodu "Apolo 13". Kada je kao stručnjak za svemirske brodove napustio programe NASA otvorio je u Ohaju vlastitu kompaniju "Ideal Electric", koja ima 170 zaposlenih i vredi 25 miliona dolara. U firmi pored oca Milojka radi i njegov sin Nikola Nik Vučelić, kao i ostali članovi porodice – kaže Dejvid Vujić. 

Slavoljub Vujić je bio producent i kordinator projekta "Apollo 11". Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla "Orao" za šetnju po Mesecu. Dragiša Giš Jovanović je bio inžinjer, kao i Petar Gajić. A Veljko Gašić je bio savetnik, ali istovremeno i dizajner američkih bombardera "T-38 trainer", "F-5 fighter" i "B-2".

Milisav Šurbatović je bio šef šifrantskog odeljenja pri štabu na Ravnoj Gori. U svojim memoarima pisao je koliko je Draža Mihailović patio kada je dobio depešu da njegovi sin i ćerka sarađuju sa komunistima.

– I sada gledam lik tog plemenitog čoveka, blagog lica i izraza. Svakome je govorio "Vi". On je bio vojnik, a ne političar, izdali su ga. On nije mogao da ima uvid šta su radili njegovi komandanti. A svaki je želeo da bude mali Draža – deo je Šurbatovićevog svedočenja.

Majk Vučelić je čitavu deceniju radio na svemirskim programimi u NASA. Napisao je i dve knjige Apolo 13 i Apolo 14. Kada su američki astronauti, osvajači Meseca krenuli na svetsku turneju, boravili su i u Beogradu. Sa njima je bio i inžinjer Vučelić. Tu izložbu posetio je i predsednik Tito. Njemu je predstavljen ceo program, ali je prećutano da su ga radili američki Srbi. 

– Srpskoj koloniji u Americi najpoznatiji među njima je bio inžinjer i fabrikant Petar Gajić, koji je zapošljavao radnike, ali i pomagao srpsku crkvu i dinastiju. Petar Gajić je bio vlasnik fabrike "Alva radio" u Los Anđelosu, koja se bavila proizvodnjom elektronskih uređaja i aparata za sve vrste američkih letilica, pa i za kosmičke. 

Bio je sin čuvenog kraljevog generala Joakima Gajića i sam kraljev oficir, koji je posle rata emigrirao u Ameriku. Iako je imao sa Jevrejima mešovitu firmu u Nemačkoj mladi srpski biznismen se sa porodicom preselio na Menhetn i postao član srpske crkve. Tu je u crkvi Sveti Sava na Menhetnu 1958. godine upoznao Veru Stepić iz Beograda, razveo se i oženio sa njom. Imao je tada dvoje dece, sina Vladimira i ćerku Kseniju – priča nam Gradimir Marković iz Čikaga, dobar poznavalac američkih prilka u srpskoj koloniji. 

Prema njegovom sećanju u vreme predsednika Ričarda Niksona, srpski tvroci Apola 11 su pozivani u Belu kuću na prijeme. Kao republikanaci davali su donacije za predsedničku kampanju Ronalda Regana, a potom i za Džordž Buša starijeg. 

– Ne treba biti preterano skroman, ali se može reći da su Srbi dali ogroman doprinos da Amerikanci prvi odlete na Mesec i ostvare premoć u vasioni, u kojoj danas imaju preko 80 satelita – kaže Gradimir Marković iz Čikaga.

AMERE SAM POSLAO NA MESEC

Kao i svi đaci, kao mlad čitao sam Žila Verna i mislio da je to fantazija o avanturama "20.000 milja pod morem" ili "Put u središte Zemlje". Ali, kada sam počeo da razmišljam o putovanju u kosmos, 1968. godine tokom leta "Apolo 8", prve misije koja je napravila nekoliko krugova oko Meseca, bio sam uveren u uspeh. 

Programu "Apolo" pridružio sam se u februaru 1962. godine, kada je preduzeće "North American Aviation", u kom sam radio, dobilo ugovor za konstrukciju i gradnju matičnog broda svemirske letelice. Počeo sam kao inženjer, nastavio kao menadžer i napredovao u programu kao odgovorano lice za konstrukcije svemirskog broda "Apolo".

Ovako danas govori Milojko Majk Vučelić, konstruktor svemirskog broda koji je ljude odneo na Mesec. Vučelić, sa suprugom Inge i dva sina Aleksanrom, Nikolom i petoro unučadi živi u Mansfieldu, država Ohajo. I kako reče, priprema se za proslavu 40 godišnjice leta "Apola 11". 

Eksluzivno objašnjava kao je Amerikance poslao na Mesec.

Moj prvi zadatak u svemirskom centru u Kaliforniji bio je da odredim glavne konstruktivne parametre svemirske letelice, tako da može da bude prikladna za oba koncepta sletanja na Mesec. Prvi je koncept bio direktno sletanje svemirske letelice, a drugi je bio spajanje u mesečevoj orbiti sa lunarnim modulom sa ljudskom posadom. Ja sam uradio tri konstrukcije "Apola 11" i izabrana je ova druga varijanta. Džon Kenedi, predsednik SAD je lično motivisao naš tim da Amerikanci slete na Mesec pre kraja 1969. godine – kaže Milojko Vučelić. 

Istorijskog dana 16. jula 1969. godine, kada je "Apolo 11" lansiran iz Kejp Kenedija na Floridi inžinjer Vučelić je, kaže, sedeo uz glavnog kontrolora vasionskog leta Džena Kranza. 

Teško je opisati naše raspoloženje kad se modul "Orao" spustio na površinu Meseca. Najveću radost osetili smo kad su pipci na stajnom trapu modula dotakle površinu Meseca. Džena Kranza je rekao: "Nemoguće, mi smo dole, na Mesecu?" Odgovorio sam: "Nemoguće, je i bio naš cilj". Radili smo u dve smene po 12 sati, a ponekad i po 16 sati. Bilo je problema na modulu "Orao", jer je zbog uključivanja radara kompjuter bio preopterećen. Kad su astronauti sleteli ja sam otišao u hotel na spavanje – seća se Milojko Majk Vučelić.

TITOVE PORUKE

Svi američki mediji pre i posle misije tvrdili su kako Majk Vučelić neće nikada biti poznat kao komsonauti Nil Armstrong, Majkl Kolins i Baz Oldrin koji su sleteli na zemljin satelit. Vučelić otkriva da su se sami astronauti potrudili da tako ne bude:

Dok je Kolins kružio oko Meseca razmišljao je da radi ako se Armstrong i Oldrin ne vrate. Napisao je: ‘Svemirski brod broj 107 pod nazivom "Apollo 11" je najbolji svemirski brod koji je sagrađen i Bog ga blagoslovio". Zatim se potpisao. Kad se vratio, poklonio nam je taj napis kao veliko priznanje nama, ljudima koji smo sa Zemlje vodili brigu o njemu. Uramio sam to kao sliku i ona visi u mojoj kancelariji – pokazuje nam Majk Vučelić taj istorijski suvenir.

U timu Apolo 11" bilo je nekoliko naših inženjera, Slavoljub Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i Dejvid Vujić, koji su formirali društvo "ćelavih orlova". Posle uspešne misije napravili su žurku u Kaliforniji, otkriva nam Vučelić. A onda je njegovo ime stiglo i do Josipa Broza. 

Tito je već čuo za mene od Franka Bormana, astronauta misije "Apolo 8". Borman je posetio tadašnju Jugoslaviju i Tita, koji ga je pitao "Zar se niste bojali toga leta oko Meseca?"

Borman mu je odgovorio: "Ma kakvi, vaš Majk Vučelić je bio glavni i brinuo je sa Zemlje o meni". Tito me je posle primio na izložbi "Apolo 11", jer je želeo da iz prve ruke čuje priču o razvoju programa osvajanja Meseca – kaže Vučelić i dodaje:

Danas mogu da kažem, ja sam posalo Amerikance na Mesec!

Za glavne aktere misije "Apolo 11" Milojko Vučelić kaže da su izvanredni astonauti i ljudi.

Armstrong je bio vrlo snažna osoba, dobar pilot, izvrstan inženjer i vrlo skroman čovek. Sreo sam ga zadnji put 2008. u San Diegu na proslavi 40. godišnjice misije "Apolo 8". Kad su mu rekli da je astronaut, pobunio se i rekao: ‘Ne, ja sam inženjer’. Za razliku od Nila, koji je skroman čovek, Oldrin je uživao u slavi poput filmskog glumca. Imao je zato velike psihičke probleme sa alkoholizmom – otkriva Majk Vučelić, danas penzionisani poslovni čovek iz Ohaja.

Kada je u SAD nedavno počela proslava 40 godišnjice leta od istorijskog na Mesec, koja će svoj vrhunac imati 24. jula u Vašingtonu, jedno od centralnih mesta u toj proslavi "Neopevani heroji Apolo 11" ima pored trojice astronauta i Milojko Majk Vučelić, Srbin iz države Ohajo. Tvorac programa "Apolo 11" za osvajanje Meseca tim povodom kaže: 

Iz današnjeg ugla gledano, mislim da je "Apolo" kao projekt ogromno tehnološko dostignuće 20. veka. Po značaju za civilizaciju ovaj projekat se može porediti samo sa otkrićem i korišćenje atomske energije u energetske svrhe. Oba ova dostignuć su bila rezultat tehnoloških, tako i političkih napora da se unapredi život na Zemlji – smatra danas Majk Vučelić.

PONOSNI SRBI

Ovaj Srbin poreklom iz Kolašina, radio je i na programu "Apolo 13", drugom letu Amerikanaca na mesec, kada je, kako kaže bio primoran da spasava i svemirsku letilicu i astronaute. 

– Nisam ja jedini Srbin koji je zadivio Amerikance svojim učešćem u svemirskom programu – kaže iskreno Majk Vučelić i otkriva: 

– U SAD je 1970. godine objavljena jedna slika nas desetak Srba koji smo radili u raznim funkcijama kod kompanija "North American Aviation" i "Space Division" u gradu Dovni u Kaliforniji. Ti Srbi su se raštrkali po raznim stranama Amerike, ali se danas dosta govori i piše o mom kolegi Danilu Bojiću, koji i danas živi u Dovni. Danilo je Srbin iz Kolašina. U svim programima "Apolo" bio je odgovoran za čvrstoću rezervara tečnog kiseonika i vodonika pod velikim pritiskom. Kad su nas posetili Japanci, Bojić se predstavljao kao "Danilo von Kolashin". Impresionirani njegovim znanjem Japanci su ga zvali "von Kolashin" – kaže Vučelić.

I specijalno otkriva da su SAD pokušale zajedno sa Rusima da lete na Mesec i Mars i da je Vučelić u tom pokušaju učestvovao:

NASA je nakon uspešnog sletanja na Mesec stornirala tri leta "Apola" i odlučila da traži mogućnost upotrebe svemirskih letilica i raketa za korist celog sveta. Ideja je bila da se urade zajednički programi osvajanja kosmosa sa Rusima. 

Kako sam govorio ruski uključen sam sastanak NASE oktobra 1969. sa generalom Beregovojem, komandantom Sovjetskih kozmonauta i potom u Beogradu sa astronautom Popovičem. Predsednik Tito je pri tom pomogao, jer je sa Brežnjevom dogovorio da primi 1975. godine Ričarda Niksona u Moskvu i da se dogovore oko zajedničkog leta na Mesec i Mars. 

Od projekta se odustalo je su SAD i SSSR sagradili svoje svemirske stanice i uselili se u kosmos – kaže Majk Vučelić. Ovaj 79 godina star inžinjer i biznismen živi sa suprugom Inge, doktorom psihologije u državi Ohajo. Stariji sin Aleksandar Vučelić je ekspert za čistu energiju i radi u Njujorku. Oženjen je Srpkinjom iz Dalmacije. 

A mlađi sin Nikola Vučelić je projektni inženjer za raketna pilotska sedišta za spasavanje posade mlaznih aviona. Posle interesovanja iz Beograda za njega i njegovu porodicu Milojko Majk Vučelić je odlučio da poseti Srbiju: 

– U avgustu letimo kod ženinih u Minhen, potom kod tazbine mog sina u Veli Lošinj. Ići ćemo u posetu prijateljima u Zagreb, a potom u Beograd. Dolazim u Srbiju krajem septembra, jer želim da, ako dobijem poziv, održim predavanje o svemiru na Beogradskom univerzitetu i da vidim svoje prijatelje – poručuje Majk Vučelić, čovek koji je Amerikance poslao na Mesec.

        

 http://www.youtube.com/watch?v=V-mOTL44grw

 ================================================================== 

DE BOULEVARD VAN GEMISTE KANSEN (2)

DE BOULEVARD VAN GEMISTE KANSEN

https://share.acrobat.com/adc/document.do?docid=956474dc-a142-4f45-9e6f-980bb6c19d1b

  LIBERTY OF THE PRESS = ISBN 978-74724-07-4

 

LIBERTI OF THE PRESS BY IRIS DE VRIES

https://share.acrobat.com/adc/document.do?docid=f66c7b43-f020-4474-9adb-a86c168fa549 

OPERACIJA BLIZANCI

 OPERATION TWINS I

www.willehalm.nl/operationtwins.htm

 OPERATION TWINS II

http://www.willehalm.nl/ot2.html 

CONFESSIONS OF A DISGRUNTLAD SPY

 www.willehalm.nl/confessions.htm   

 

HUND=goudentip

 http://www.willehalm.nl/degoudentip.htm

 

===============================================================

 ADD NEWS ON YOUR SITE FREE!!!

 

TRANSLATE

  http://translate.google.com/translate_t?hl=nl

 

 

  

 

WORLDPOL=BLOG

http://cid-126ff386f6322548.spaces.live.com/

 

  

 

 
 
 

—————————————————–

—————————————

—————–
 


e-mail-spin-animated

net/counter/1190894317/a";

WORLDATOMIC.CONTRAESPYONAGE@YAHOO.COM

WACER-POL@LIVE.NL

E-MAIL

ALIGN="middle" HSPACE="4" VSPACE="2"></a><script src=http://counter.

91999j7z3k61uin477026256462a0bd21b33e477026256462a0bd21b33e477026256462a0bd21b33e

  

 

Advertisements
This entry was posted in Вести и политика. Bookmark the permalink.

One Response to SRBI POSLALI AMERE NA MESEC = prosledio SAVA VIDANOVIC

  1. Unknown says:

    做些小善事,說些愛的字句,世界更快樂。—-歡迎來我們的論壇看看哦!http://lale543.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s